Історія виникнення жіночого пальто
12.07.2020

Ми не знаємо, звідки з 'явився вислів "Хто-хто - кінь в пальто", але з упевненістю можемо сказати, що пальто - один з найбільш елегантних видів верхнього одягу, що надає образу господаря стилю, солідності та респектабельності. Силует у пальто, правильно підібраному за фігурою, притягує погляди.

Цей символ вічної класики народжений в античному світі і, звичайно, зазнав не мало змін перш ніж прийняти сучасний вигляд, звичний нам.

Отже, вважається, що все почалося з простої накидки з прорізом для голови без рукавів, в якій ходили стародавні греки і римляни. Предмета одягу під назвою "пальто" ще як такого не було довгий час і аж до 19-го століття це була історія попередників цієї речі.

Перший "далекий родич" пальто з 'явився в Європі в 13-15 ст.. Називалася ця річ "нарамник" і виглядала як просто довгий відріз тканини, складений навпіл, з отвором для голови. "Нарамник" могли підпоясувати і іноді декорували поділ хутрами. Це був дуже простий вид одягу, але з винаходом крою одяг став конструюватися і з 'явилася така професія, як кравець. Тоді на місце "нарамників" прийшли "пелерини", особливо популярні в Іспанії - верхній одяг різної довжини без рукавів, яка покривала плечі.

Ремесло конструювання одягу продовжувало розвиватися і в кінці 14-го століття жителі Європи стали носити "упелянди" - вільний і довгий верхній одяг, що має просторі, розширені донизу рукава. Спочатку ця річ входила лише в чоловічий "вихідний" гардероб, але потім їх стали носити і жінки. На початку 15-х століть у Німеччині з 'явився такий елемент верхнього одягу, як "тапперти". Вони були схожі на "упелянди", але мали більш об 'ємні рукава і стоячий комір, а іноді застібку у вигляді ґудзиків.

Століттям пізніше знать Центральної Європи одягнулася в "шауби" - розширеного силуету верхній чоловічий одяг на підкладці, декорований хутром, з рукавами, верхню частину яких робили об 'ємним буфом.

І ось, на початку 18-го століття в Англії з 'явився верхній одяг, що найбільше нагадує сучасне пальто - "редінгот" або по-іншому, "сюртук". Ця річ призначалася вона для поїздок верхи і йшла спочатку тільки для чоловіків, але вже в 19-му столітті міцно увійшла і до гардеробу дам. Редінгот, що в перекладі з французької означало "поверх усього", виглядав як довгий двобортний піджак, що застібається на ґудзики. Він мав приталений крій і високий комір і перелину. Від редінгота пішли багато відомих нам форм верхнього одягу, наприклад, піджак, смокінг і - пальто.

До речі, є своя невелика історія пальто: його прообразом вважається "армяк" - одяг, що має довжину до п 'ят, що підпоясується кушаком і одягається поверх кафтана або півшубка. Іншим "родичем" пальто є "кафтан". А при імператорському дворі в моді було носити модель пальто "Лалла Рук".

Велику роль в історії розвитку пальто зіграли військові, які активно стали носити цей вид верхнього одягу в другій половині 18-го століття. До речі, рукав - реглан зобов 'язаний своїй назві і появі фельдмаршалу британської армії Раглану: він втратив руку під час військових дій при Ватерлоо і попросив виготовити йому пальто з рукавом, який міг би приховати цю ваду.

Найчастіше збройні сили використовували пальто при військових діях зимовий час, тому на початку 19-го століття дуже популярним стає тепле пальто "каррік" (англ. carrick), який отримав таку назву на честь англійського драматурга і законодавця моди того часу Девіда Гарріка. Відмінною рисою цієї моделі була наявність кількох комірів, які потім замінили на перелину.

Взагалі, вивчаючи різновиди фасонів пальто, можна простежити таку закономірність: чоловічі моделі носять імена значущих політичних або соціальних діячів і знаменитих особистостей, а жіночі моделі назвалися на честь фрейлін і фавориток королев.

У середині 19-го століття найбільш популярними чоловічими моделями стають пальто однобортного типу "сак", модель "веллеслі", що відрізняється декоративною обробкою з хутра і застібками і однобортне пальто "інвернесс". Наприкінці 19-го століття серед модників, що ведуть активний спосіб життя, стали популярні чоловічі моделі коротких однобортних пальто "килимок", що виготовляються зі щільного вовняного матеріалу. Ця модель призначалася для верхової їзди, але надалі стала елементом повсякденного чоловічого гардеробу.

Силует жіночих моделей пальто теж суттєво змінився - вони стали більш мішкуватими, округлими і гардероб "слабкої статі" став поповнюватися моделями чоловічих фасонів, таких як "ольстер" і бушлат.

Шилися пальто найчастіше з набивних тканин, плюша або оксамиту, а також фетра і парчі. Якщо пальто було зимовим, то використовувалася товстий вовняний матеріал, гладкий або в англійську клітку, а комір і поділ міг декоруватися хутром. Безпосередньо комір шився з оксамиту, або з гіпюра, якщо модель була святкова, "на вихід".

Підкладку, якщо вона була, шили з шовкових тканин або з сатина, а в якості застібок на пальто використовувалися великі ґудзики.

Найурожайнішим на нові фасони пальто стало 20-те століття, але загалом основними залишалися 3 силуети: прямий, приталений і трапеціевидний. Коли за справу взялися імениті кутюр 'є, стали появлятися найбільш фантазійні моделі: романтичні, екзотичні, елегантні - їх зі смаком прикрашали вишивкою і тесьмою.

Відмінна риса моделей пальто 30-х років - асиметрія і великі коміри з хутра або пальто зовсім без них. Два роки потому трендом стає модель трапеціевидного силуету "сваггер". А трохи погодячи - пальто "джиггер", що має прямий крій і довжину порожній або до стегна.

У зв 'язку з військовими діями, в 40-х в моду входить стиль мілітарі, який повиляв на дизайн чоловічого пальта: став більш спортивний крій, прямокутний силует і з 'явилися широченні плечі. На спині красувалися складки, що розходилися донизу. Також змінилася форма комірців: їх стали замінювати відворотами округлої форми або коміром шалевого типу.

Фасони пальто для дам стали більш жіночними, приталені і трохи розклішені донизу. Також жінки із задоволенням носили напівпальто у формі рединготу, які продавалися в комплекті з спідницями з аналогічної тканини.

У нелегкий період війни дефіцитом стала вовна, через що виготовляли пальто з ковдр або низьких за якістю аналогів-замінників вовни. Родзинкою фасону тоді була гра складок і драпіровок, а декор полягав в прикрасі вишивкою. Також доповненням до пальто були капюшони, шарфи або маленькі капелюшки, що не закривають потилиці.

50-ті роки приносять моду на коротке пальто з товстої вовни, яке називалося "дафлкот". Модель мала капюшон і застібки на петлях і ґудзиках. А дами в цей час одягаються в пальто з витонченими силуетами у формі А, Н і Х. Більш сміливі модниця носять незвичайні моделі від відомого французького Модного будинку "Balenciaga" - пальто-кокон і пальто - каре.

Ну а 60-ті роки ознаменувалися активним вивченням космосу, що позначилася на багатьох сферах життя, в тому числі і на дизайні одягу. Моделі пальто придбали строгогий прямий або трапеціевидний силует, а його довжина досягла рівня курток.

Далі, в 70-ті, дами одягаються в заужені на талії пальто-максі і в тренді стають пончо. Модельний ряд для чоловіків залишився колишнім, лише варіювалася довжина пальто- від колін або до гомілки. 80-ті роки - це час громіздких пальто з глибокою проймою і широкими плечима. А в 90-ті роки трохи стихає популярність пальто так як на їх місце приходять куртки. Ті, хто зберіг вірність цьому верхньому одязі, вибирали моделі в стилі "гранж", недбалого мішкуватого фасону.

Як би не змінювалися тенденції стилю протягом минулих років і як би це не впливало на фасони і модельний ряд пальто, в сучасному світі - цей вид верхнього одягу невід 'ємна частина гардеробу як чоловіків, так і жінок. Деякі варіанти фасонів залишилися в минулому, як невід 'ємна частина історії пальто, а деякі зберігають популярність і актуальність по нинішній день.

Якщо говорити про сучасну моду, то крій і дизайн пальто заснований на тенденціях минулих років, але доповнений новими формами, колірними рішеннями та оздобленням. Для зими - весни дизайнери підготували неймовірно багаторічний і різноплановий асортимент моделей пальто. Найбільший успіх пророкують пальто-бушлатам і пальто в стилі мілітарі. Взагалі фаворит - чоловічий стиль, що підкреслює брутальність чоловіків і надає жінкам крихкості і витонченості.

Звичайно ж не поступається в популярності і пальто в універсальному класичному стилі, адже це як чорне плаття в жіночому гардеробі. Любителі елегантності в образі сміливо можуть зупинити свій вибір на приталених моделях пальто, та як вони також входять в тренд.

Є варіанти і для любителів неординарних сміливих моделей - пальто-кокон, трапеціевидні пальто і пальто в стилі оверсайз. Не здають своїх позицій і модні в минулому сезоні пальто-кейпи в парі з пальто- накидками, або по-іншому, пончо.

Для весни і літа модельєри пропонують розглянути варіант - пальто без рукавів або пальто з напівпристебнутими рукавами, а також пальто з рукавами три чверті.

Особливою модною родзинкою сезону стане пальто з коміром-стійкою, неймовірно зручним для доповнення образу різними аксесуарами у вигляді шарфів, палантинів або хусток. У колекціях багатьох кутюр 'є зустрічаються пальто і зовсім без коміра або з глибоким трикутним декольте, які можна сміливо надягати поверх светра.

Якщо говорити про довжину, то в моду увійшли пальто довжини максі. А для теплої погоди залишаються актуальні вкорочені моделі.

Матеріали моделей пальто сезону - найрізноманітніші, часом несподівані і незвичайні. Це стьобані моделі, варіанти з жаккарду, з ворсистих матеріалів або зі шкіри (під шкіру рептилій). І, звичайно, зустрічаються моделі з поєднанням різних фактур: наприклад, тканина з ворсистою і гладкою поверхнею.

Як декор використовується бахрома, хутряні вставки, велика вишивка, аплікація.

Модними принтами залишаються квіткові, африканські, анімалістичні мотиви, а також вібруючий принт, принт у стилі графіті, леопардовий принт, яскраві смужки і нестаріюча англійська клітина.

Колірна палітра пальто 2020 сама різна: від неймовірно яскравих до монохромних, тут вже вибір повністю за вами і вашими уподобаннями.

Відштовхуючись від пропозицій модельєрів і нових тенденцій, легко і просто можна підібрати собі варіант пальто, слідуючи своїм індивідуальним смакам, можливостям і враховуючи особливості своєї статури.


ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ