Які бувають види пальто
12.07.2020

Пальто - стильна і практична річ, за допомогою якої можна створювати цікаві образи. Такий предмет верхнього одягу підходить для солідних і впевнених у собі, і дуже добре поєднується з іншими речами. Але є різні види і моделі жіночих пальто, серед різноманітності яких легко можна загубитися.

Популярні види пальта

  • Бушлат. Цей варіант вважається першою моделлю пальто, вид короткого двобортного прямого крою з відкладним коміром, великими дерев'яними або металевими ґудзиками і прямими, або трохи скошеними кишенями.

З 1857 року бушлат - частина форменого верхнього одягу у військово-морському флоті Великобританії, пізніше і в США. Традиційні кольори - чорний і темно-синій. Короткий бушлат - для простих моряків, довгий (він же brigde coat) для офіцерів, існувала і версія з золотими ґудзиками і еполетами (reefer coat) для вищого офіцерського складу. У штатський гардероб бушлат потрапив у дефіцитні повоєнні роки, а в 1960х і жінки оцінили його гідно. З 'являлися приталені моделі, варіювалися довжина і колір, додавалися принти.

Бушлат, безумовно, хороший зі светрами і джинсами, брюками і взуттям без підборів, але елегантні жіночні образи з бушлатом ще цікавіші: капелюх з широкими полями.

  • Честерфілд. Честерфілд, на відміну від бушлату, не має військового минулого.

Свою назву цей вид пальто придбав на ім 'я 6-го графа Честерфілда, який на початку 19 століття замовив зшити собі щось на зразок сюртука. Граф був відомим денді, і пальто для свого часу виявилося вельми інноваційним. Головною його відмінністю від верхнього одягу, який існував у той час, був прямий крій і відсутність шва по лінії талії.

У жіночий гардероб пальто честерфілд перекочувало в 1910-х, так там і залишилося - зручне, елегантне, стильне.

З чим носити честерфілд? Суворі лінії і елегантний крій цього пальта ідеальні для офісних аутфітів, як формальних, так і business casual, а нейтральні забарвлення складуть чудову пару з принтованим одягом:

  • Пальто кокон Пальто кокон (cocoon coat) – широке в талії і звужується донизу, що нагадує за своєю формою кокон - звідси назва.

Цьому виду пальто можна присвятити цілу оду хоча б тому, що створив його (таким, як ми його знаємо) великий метр - Крістобаль Баленсіага. Моделі Баленсіаги відрізнялися стриманими лініями, сповненими гідності спокійними формами, кожен шов тут - витвір мистецтва. Відтоді кокон, по суті, з моди не виходив, хоча ступінь його популярності в різні роки була різною. Останні кілька років пальто кокон переживає черговий бум - дизайнери навперебій пропонують всілякі кольори, фактури, принти і довжину. Пальто кокон легко вписується в гардероб і різні стилі, особливо в разі одного з базових кольорів. Зі снікерсами актуально і зручно, а простим аутфітам з джинсами шикарний кокон додасть статусність (не забуваємо про аксесуари).

Які буваю і як називаються різні моделі пальто?

За час їх існування в моді з 'явилася багато фасонів пальто, що мають характерні особливості. Розглянемо коротко можливі моделі пальто:

  • Пальто, воно ж класичне двобортне ділове пальто. Саме ця модель називається словом paletot в англомовному світі. Таке пальто досить суворе, не має поясу, добре поєднується з діловим костюмом. Колір зазвичай сірий, вугільно-сірий, темно-синій або чорний. Як правило, два верхні ґудзики зміщені по діагоналі і є декоративними.
  • Пальто в англійському стилі - класичне пальто прямого силуету, з англійським коміром і довжиною до колін або нижче.
  • Балмакаан - однобортне довге пальто з грубої вовни, що має рукава типу "реглан", короткий комір і супатну (приховану) застібку. Отримало назву на ім 'я мисливських угідь недалеко від м. Івернес в Шотландії. І пальто, і комір для короткості називають Бал.
  • Британська тепла шинель - варіант двобортного пальто сіро-коричневого кольору, що має лацкани, еполети на плечах і коричневі шкіряні ґудзики.
  • Даблфейс (doubleface) - двостороннє пальто.
  • Даффлкот (Duffle coat) - цей вид короткого пальта вільного покрою іноді називають "морською курткою", тому що основою для його створення послужила форма англійських матросів. Його особливості - капюшон, накладні кишені, застібка за допомогою навісних петель. Тканина - тепла шерсть з начесом. Найбільш популярним для даффлкота є синій колір, хоча форма моряків - кольори верблюжої вовни.
  • Запашне пальто (пальто із запАхом, пальто-халат, його підвид - пальто-кімоно) - модель пальто не застібається, а запахується і закріплюється на тілі за допомогою поясу. З 'явилося в моді на початку XX століття.
  • Інвернесс (Inverness) - довге пальто вільного покрою з капюшоном, що відстібається. Названо на честь мисливських угідь у Шотландії, неподалік від міста Інвернесс.
  • Кафтан - старовинний розпашний чоловічий одяг. На Русі кафтани могли бути з некрашеного сукна (сермяжні), з крашанини (кольорового полотна), а також - з атласу, парчі, шовку. Різновидів кафтанів було багато, але найнаряднішим був фасон для знаті під назвою "ферязь": з підкладкою, з шириною подолу до 3-х метрів і довгими, звисаючими до землі рукавами.
  • Коверкот - вузьке однобортне пальто з саржі довжиною до колін - варіант одягу для верхової їзди і полювання. До характерних особливостей моделі цього пальта слід віднести наявність чотирьох декоративних швів на манжетах і по нижньому краю.
  • Копар - довге пальто зі шкіри.
  • Кромбі - класичне англійське однобортне пальто з супатною застібкою з вовняної тканини темного кольору.
  • Пальто лоден (пальто з лодена) - класичне довге пальто з підплічниками і складкою ззаду, неодмінно з тканини лоден.
  • Макінтош - плащ або легке пальто прямого силуету, з невеликим відкладним коміром, з обов 'язковою шлицею на спині, супатною застібкою і прорізними кишенями-листочками, розташованими похило. Пояс і пати на рукавах мають пряжки. Модель названа на честь шотландського хіміка Чарльза Макінтоша, який створив перші непромокаємі плащі з тканини з просоченням латексом каучука.
  • Манто - вид широкого верхнього розпашного одягу з розходяться підлогами, що дозволяє побачити красу вечірнього наряду. У XVIII столітті для виготовлення манто використовували оксамит, атлас з дорогою обробкою, в наші дні - хутро.
  • Пальто в стилі Нью Лук (New Look) - пальто з вузькою талією, що облягає ліфом і пишним розклішеним подолом у вигляді квітки, модне в 50-х роках завдяки Крістіану Діору. У колекціях дизайнерів 2011 року ретро пальто такого виду можна було бачити неодноразово.
  • Ольстер (Ulster) - двобортне пальто з грубого сукна з поясом і капюшоном, що відстібається. Названо на честь ірландського міста Ольстер, в якому здійснювалося виробництво тканини "бобрик" для пошиття пальто даного виду.
  • Пальмерстон - пальто, щільно прилегле ззаду до фігури в області талії. Названо на честь дипломата Пальмерстона, який віддавав перевагу цьому фасону пальто.
  • Пардесю (Pardessus) - класичне двобортне пальто чоловічого типу з англійським коміром і накладними кишенями. Популярна модель пальто і для чоловіків, і для жінок.
  • Поло Polo) - пальто вільного покрою, з накладними кишенями, з якісної вовняної тканини. Вважається американською класикою. Традиційним є бежевий тон тканини.
  • Пончо - пальто у вигляді накидки, без рукавів і коміра.
  • Плеолог - легке пальто для захисту від вітру і дощу. Перевага надається тканинам з водовідштовхувальною просоченням при виготовленні плащів.
  • Плащ-накидка (кейп, cape) - модель пальто або плаща без рукавів, що має, як правило, прорізи для рук. Пальто в стилі кейп зараз дуже модне.
  • Пилник - літній плеолог, виготовлений з бавовняної або шовкової тканини, модний в 30-ті і 50-ті роки XX століття.
  • Реглан - пальто з рукавом "реглан", що представляє єдине ціле з плечовою частиною виробу. Названо на ім 'я фельдмаршала Великобританії Ф.С.Раглана (1788-1855 рр.), якому англійський флот зобов' язаний введенням уніформи з меншою кількістю швів завдяки конструкції рукава. Жіночна і елегантна модель пальто, що стала класичною.
  • Редінгот (Redingote) - довгий двобортний піджак-пальто приталеного або напівприлягаючого силуету. З 'явився в Англії на початку XVIII століття як деталь чоловічого костюма для верхової їзди, з XIX століття - вид міського одягу для чоловіків і жінок.
  • Пальто свінгер (пальто-гойдалка, пальто-качалка) - пальто силуету трапеція, укороченої довжини, вільної форми, через яку при ходьбі має мінливі форми. Ракава часто - реглан.
  • Пальто спенсер - класичний варіант цього пальто має коротку довжину, вузький силует і світлу тканину.
  • Тренчкот, тренч або Берберрі (Burberry) - двобортний плеолог з тканини з водовідштовхувальною хімічною просоченням і підкладкою, що відстібається, винайдений Томасом Берберрі в 1904 р. для потреб армії. Ідея цієї військової уніформи використана дизайнерами для створення жіночих плащів. Краща колірна гамма для цих виробів - сірі, бежеві, пісочні, коричневі тони.
  • Пальто у французькому стилі - жіноча модель пальто з капюшоном (не обов 'язково), вільним силуетом, укороченими рукавами, недбалого, легковажного вигляду.
  • Хевлок (Havelock) - пальто-накидка з довгою перелинкою, без рукавів, що з 'явилося в чоловічій моді в середині XIX століття.
  • Пальто-шаль - пальто з м 'якої тканини, що драпується у вигляді накидки з численними складками. Буває як без рукавів, так і з рукавами.
  • Шинель - довге формене пальто з щільного сукна зі складкою і шлицею на спині, з хлястиком і металевими ґудзиками. Пальто виконується з сукна, має особливий покрій - зі складкою і шлицею на спині, з хлястиком, металевими ґудзиками.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ